Kėdainių kultūros centro direktorė Ona Mikalauskienė – Kėdainių rajono savivaldybės konkurso „Kultūros versmė 2021” laureatė

Kėdainių kultūros centro direktorė Ona Mikalauskienė – Kėdainių rajono savivaldybės konkurso „Kultūros versmė 2021” laureatė

Kėdainių kultūros centro direktorė Ona Mikalauskienė – Kėdainių rajono savivaldybės konkurso „Kultūros versmė 2021” laureatė

Kaip ir visame pasaulyje, taip ir Lietuvoje, balandžio 15 dieną buvo minima Kultūros diena. Šiais metais Kultūros dieną Lietuvoje minėjome 15–tą kartą. Kėdainių rajono savivaldybė jau devintus metus iš eilės rengė konkursą „Kultūros versmė”, taip skatindama kultūros srityje dirbančių, dalyvaujančių piliečių iniciatyvų įvertinimą, kultūros puoselėjimą ir išsaugojimą.

Nominacijos „Už viso gyvenimo nuopelnus kultūrai“ laureate tapo Kėdainių kultūros centro direktorė Ona Mikalauskienė – už aktyvų ir ilgalaikį dalyvavimą kultūriniame gyvenime, aukštus veiklos įvertinimus ir apdovanojimus. Kėdainių kultūros centro direktorė 45 metus atidavė Kėdainių krašto kultūrai.

Ona Mikalauskienė 1976 m. pradėjo dirbti Kėdainių rajoniniuose kultūros namuose metodininke – koordinavo Kėdainių rajone veikiančių kultūros namų veiklą, organizavo/režisavo ir vedė  renginius Kėdainių mieste. Dalyvavo mėgėjų meno kolektyvų veikloje – šoko jaunimo šokių kolektyve, vaidino dramos kolektyve.    
Nuo 1981 m. dirbo Kėdainių rajono kinų direkcijoje redaktore. Į pareigas įėjo kino repertuaro formavimas ir reklama, kino festivalių, susitikimų su kino aktoriais organizavimas.
Nuo 1990 m. dirbo Kėdainių muzikos mokykloje bibliotekininke. Dirbant  bibliotekoje, Onai trūko kūrybinio darbo, todėl 1995 m. Kėdainių krašto televizijos direktoriui Vitoldui Burneikai pasiūlius, pradėjo kurti autorines laidas. Ji pati buvo autorė, prodiuserė, redaktorė ir vedėja. Onos Mikalauskienės sukurtos kultūrinės laidos: moterims – „Susitikimai“ (1995–2000 m.); pokalbių laidos „Tarp keturių vėjų“ (1995 – 2015 m.); publicistinės laidos „Atspindžiai“ (2000–2002 m. ir 2014 m.); etnokultūrinės laidos „Kėdainių krašto etninis paveldas“ ir „Šaknys“ (2012–2015 m.). Kad laidos gyvuotų, teko pasirūpinti jų rėmimu. Daug energijos ir sumanumo reikėjo įdėti, kad tuometinio Vilniaus banko vadovai,  UAB ,,Laumetris“, prekybos centras ,,Sandra“ taptų nuolatiniais laidų rėmėjais. Nuo 1996 m. laidos buvo finansuojamos (laimėjus projektus) iš „Spaudos radijo ir televizijos rėmimo fondo“.            
Ilgiausiai – 20 metų – Onos Mikalauskienės kurta laida „Tarp keturių vėjų“, kurioje per kėdainiečių kūrybines biografijas, įvairiomis formomis vykstančius kultūrinius procesus ir pasiektus rezultatus pristatyta Kėdainių krašto kultūra. Tai „mano didžiausia kūrybinė meilė“ – sako Ona.
Laida „Tarp keturių vėjų“ pelnė apdovanojimų: 2003 m. Lietuvos radijo ir televizijos komisijos diplomas – 1 vieta už geriausią regioninę kultūros laidą ir 2004 m. regioninių televizijų konkurse – 1 vieta už geriausią pokalbių laidą.                   
2001 lapkričio 15 d., laimėjusi konkursą, Ona Mikalauskienė – Kėdainių kultūros centro  direktorė (20 metų!). Direktorės veiklos ryškiausi aspektai:             
1)  į Kėdainių kultūros centrą suburti įvairiose miesto įstaigose veikę mėgėjų meno kolektyvai;
2) 2000 m. suorganizuota ir režisuota pirmoji respublikinė kapelų šventė „Čiulba lakštingėlė“;
3) 2000 m. sumanytas ir surengtas teatrų festivalis „Melpomenės dovanos“ (iki 2020 m.);       
4) atlikta Kultūros centro žiūrovų salės rekonstrukcija – įrengtas amfiteatras;      
5) sukurta darbo vieta teatro  režisieriui (vaikų ir jaunimo teatro studijai „Polėkis“);                 
6) 2007 m., įsteigus skyrius, juose suformuota kūrybinių darbuotojų komanda;   
7) inicijuotas liaudiškos muzikos kapelų sąjūdis skyriuose – sukurta darbo vieta kapelų „Siručiukai“ ir „Pastogė“ vadovui, susikūrė kapelos „Barupė“, „Lielupis“, „Beržynėlis“ – vyksta regioninės kapelų šventės;                      
8) 2011 m. Onai Mikalauskienei vadovaujant, Kėdainių kultūros centrui suteikta  aukščiausia kategorija; Kėdainių kultūros centras steigėjo buvo pristatytas Kultūros ministerijos apdovanojimui „Geriausias kultūros centras“;
9) 2014 m. Kėdainių rajono Dainų šventės ,,Metų laikai“ scenarijaus autorė ir režisierė;           
10)  iškelta idėja ir iniciatyva rengti muzikinį šou „Muzikinės improvizacijos“;  
11)  skiriamas nuolatinis dėmesys Kėdainių kultūros centro veiklos istorijai – sukurtas pirmas virtualus pristatymas, inicijuotas medžiagos rinkimas ir rankraščio parengimas leidiniui (su menotyrininku J. Jucevičiumi); remiantis rankraščiu 2021 m. yra kuriamos tinklalaidės.                 
12) sumanytoja ir režisierė „Tradicijas ir dabartį jungiančio lietuvių kultūros festivalio „Pap/Art/is“;
13) renovuojant Kultūros centro pastatą, sprendimas perkelti įstaigą į patalpas J. Basanavičiau g. 4, pasiteisino karantino metu (didelės erdvės saugiai dirbti; lauko erdvės vizualinio meno raiškai);`
14)  Perėmus Kėdainių vytinę, sukurta nauja kultūrinė paslauga – edukacinis renginys „Plaukimas vytine „Vėtra“.   

Apdovanojimai:
2004 m. Kėdainių rajono savivaldybės mero Viktoro Muntiano padėka už bendruomenės kultūros puoselėjimą ir aktyvią meno mėgėjų veiklą.              
2006 m. Kėdainių rajono savivaldybės merės Nijolės Naujokienės padėka už krašto menininkų įamžinimą ir kultūrinės veiklos propagavimą.             
2011 m. Lietuvos respublikos Kultūros ministro Arūno Gelūno  padėkos raštas už profesionalų ir kūrybingą darbą, skleidžiant ir puoselėjant kultūrą, krašto tradicijas.                
2014 m. Kėdainių rajono savivaldybės mero Rimanto Diliūno padėka už mėgėjų meno puoselėjimą ir puikų Kėdainių miesto seniūnijos Kultūros ir meno dienos organizavimą.
2015 m. Lietuvos kultūros centrų asociacijos R. Matulio padėka už puikias kūrybines iniciatyvas regionų kultūros aktualizavimo srityje.                                                                               
2016 m. Lietuvos respublikos Kultūros ministro Šarūno Biručio padėkos raštas už Kėdainių krašto kultūros tradicijų puoselėjimą, mėgėjų meno veiklos skatinimą, nematerialaus kultūros paveldo saugojimą ir sklaidą, bendruomenės telkimą aktyviai kultūrinei ir visuomeninei veiklai.  
2016 m. Kėdainių rajono savivaldybės mero Sauliaus Grinkevičiaus padėka už ilgametį nuoširdų vadybinį darbą, mokėjimą telkti žmones kūrybingai veiklai.     
2018 m. Lietuvos respublikos Seimo nario Dariaus Kaminsko padėka už gebėjimą vienyti bendroms idėjoms ir tvirtą pasiryžimą turinčius žmones, už darbštumą, geranoriškumą ir kultūrinių vertybių puoselėjimą.

 

 Konkurso „Kultūros versmė” įrašą galite rasti Kėdainių kultūros centro Facebook ir Youtube kanaluose.